TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  De anticonceptiepil voor mannen is op komst!

  Resultaat van seks zonder anticonceptiemiddelWanneer men het over anticonceptie heeft dan denkt men vooral aan vrouwen die de pil nemen of een ander middel toepassen (spiraaltje, vaginale ring, prikpil, anticonceptiepleister, ...). Ook mannen kunnen aan anticonceptie doen. Al blijft het meestal wel bij het aandoen van een condoom. Alhoewel er ook wel een sterilisatie mogelijk is. Maar dat is dan weer een vrij drastische oplossing en helemaal niet populair. En voor periodieke onthouding moet je echt wel beginnen rekenen en heel goed weten wanneer de vrouw in een onvruchtbaar moment is. Onderzoekers zijn al jaren op zoek naar de anticonceptiepil voor mannen. Dat was niet zo'n simpele opgave. Maar nu blijkt er inderdaad een oplossing in de maak te zijn. De pil voor mannen zal realiteit worden.

  Het testen van de pil

  De anticonceptiepil voor mannen is onderworpen aan een aantal belangrijke testen en heeft deze met glans en glorie doorstaan. De pil is getest op zijn effectiviteit en veiligheid. Veertig gezonde mannen waren daarvoor vrijwilligers. Uit het onderzoek zou blijken dat de pil wel degelijk werkt en weinig bijwerkingen heeft.

  De pil

  De pil noemt 11-beta-methyl-19-nortestosterone dodeccylcarbonate (11-beta-MNTDC). De pil bevat testosteron die aangepast is. Maar ook de stof progestine. En deze laatste stof remt de productie van sperma en verlaagt het niveau van uw testosteron. De aangepaste testosteron wordt in het lichaam even snel verwerkt als de progestine. De testosteron en de progestine worden toegediend aan het lichaam. De productie van het sperma zal afnemen maar dan zonder de bijwerkingen die je normaal verkrijgt als ook het testosteronniveau daalt. Het resultaat is dat, volgens onderzoeker Christina Wang (Los Angeles Biomed Research Institute), bij gebruik van deze pil het libido van de man behouden blijft.

  Het experiment

  Er werden veertig vrijwilligers gezocht. Mannen in een gezonde staat. Tien mannen slikten zonder medeweten een placebo. De andere dertig kregen de nieuwe pil, de mannenpil. Maar wel in verschillende doses. 14 Mannen kregen 200 mg, 16 ervan kregen 400 mg. Ze moesten de pillen dagelijks innemen gedurende 28 dagen.

  Het resultaat

  Uit het onderzoek bleek dat de mannen die de echte mannenpil innamen aanzienlijk minder sperma begonnen te produceren. Wanneer de doses gestopt werd dan stopte ook de werking ervan en steeg de spermaproductie weer.

  De deelnemers hadden geen ernstige bijwerkingen. Deze waren mild in de vorm van vermoeidheid, acne of hoofdpijn bij vier tot zes mannen. Vijf mannen hadden een verminderde geslachtsdrift en twee mannen beschreven een milde erectiestoornis maar de seksuele activiteit was niet afgenomen. Geen enkele deelnemer is vanwege de bijwerkingen gestopt met het innemen van het medicijn.

  Het resultaat werd gepubliceerd op 1 februari 2019 in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

  Nog langer onderzoek nodig

  De onderzoekers zijn er van op de  hoogte dat een onderzoek van 28 dagen te kort is om het effect van de pil goed te kunnen beoordelen. Het kan immers 1 tot 3 maand duren voor de pil de productie van het sperma zodanig verminderd heeft dat een zwangerschap uitgesloten is. Deze korte studie heeft aangetoond dat de mannenpil veilig is en maakt de weg vrij voor langer durende onderzoeken. Het is de bedoeling om als één van de volgende stappen de mannenpil te testen bij seksueel actieve koppels. De onderzoeker Wang is optimistisch. Volgens hem zal de veilige, omkeerbare hormonale anticonceptie voor mannen binnen 10 jaar beschikbaar zijn op de markt.

  Tweede mannenpil

  De onderzoekers zijn ook nog aan het testen met een tweede mannenpil. De pil die het veiligst is met de minste bijwerkingen en het meest effectief zal de uiteindelijke anticonceptiepil voor de mannen worden.

  Video: herkennen mannen anticonceptiemiddelen?

  Bron: https://www.scientias.nl/mannenpil-doorstaat-belangrijke-test-glansrijk  -  https://eurekalert.org/pub_releases/2019-03/tes-spm032019.php
  Datum publicatie: 4 april 2019