TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Kattenkrabziekte en behandeling met antibiotica

  Dit artikel is de persoonlijke ervaring met kattenkrabziekte van de redacteur/webmaster van deze website.

  Wanneer en hoe was ik geïnfecteerd?

  Gevaarlijke katIk herinner mij nog heel goed wanneer ik geïnfecteerd was met de Bartonella bacterie. Dat was op zondag 3 september 2017. 

  Bij ons thuis liep er al enkele dagen een verwaarloosd poesje te miauwen. Niemand keek er naar om, behalve wij. We gaven het angstige katje eten (zelf hebben wij twee katten). Maar wij konden dat niet blijven doen want we gingen zeer binnenkort op reis naar Ibiza. Dus had ik besloten om de poes te proberen vangen en naar een dierenasiel te brengen. 

  Het lukte niet meteen om de kat dichterbij te lokken met eten, maar na enige pogingen naderde de kat dicht genoeg bij mij en greep ik bliksemsnel de kat vast. Het kleine poesje was totaal in paniek. Ze begon luid te schreeuwen en viel mij aan. Ze beet heel hard en diep in mijn wijsvinger. Die vervolgens ook goed aan het bloeden was.

  Ondanks het hevig bijten van de poes bleef ik haar stevig in de greep houden. Ik heb ze met hulp van mijn vriendin moeizaam in een kattenbak gestoken. We hebben ze dan naar een behulpzaam dierenasiel gebracht.

  Van waar komt de Bartonella bacterie?

  De Bartonella bacterie wordt door vlooien overgedragen op de kat. De kat wast en krabt zich. De bacterie is bijgevolg terug te vinden op de tanden en klauwen van de kat. Als je dan gekrabt of gebeten wordt door de kat dan ben je ermee geïnfecteerd. Op zich geen ramp. Meestal ondervind de mens daar geen hinder van. Behalve als je pech hebt. Zoals ik. En dan nog, meestal genees je binnen de twee weken van de kattenkrabziekte. Dat was bij mij niet het geval. Alles is gelukkig goed afgelopen. Maar soms kan het ook ernstige gevolgen hebben als de bacterie zich aan je hartkleppen vasthecht, of in je lever en milt zit.

  De geïnfecteerde vinger

  De vinger die gebeten was werd heel dik. Ik heb deze ontsmet en ook Diclofenac 50 mg genomen dat goed helpt tegen ontstekingen. Het was zondag en de volgende ochtend gingen wij op reis vertrekken. Er was dus geen tijd om naar de huisarts te gaan. Maar de vinger genas goed. De ontsteking en de verdikking verdween. Er leek geen enkel probleem meer te zijn.

  De eerste symptomen van de kattenkrabziekte

  6 weken later

  Althans, het eerste wat ik persoonlijk opgemerkt heb. Dat was koorts. En pas 6 weken na de beet van de kat. Ik ging naar mijn dokter Alain Bogaert. Daar was de conclusie griepverschijnselen. Een weekje thuis en dat zou wel opgelost zijn.

  Maar ik kreeg ook een grote knobbel (lymfeklierontsteking) onder mijn oksel. Dat kon onmogelijk van de griep zijn. Dus ik terug naar mijn dokter. Na het bekijken van die knobbel vroeg mijn dokter onmiddelijk of ik soms gebeten was door een kat. Hij dacht dat het misschien wel de kattenkrabziekte kon zijn. Maar om dat met zekerheid te kunnen bevestigen was een bloedonderzoek nodig. Misschien was het geen bacterie maar een virus of klierkoorts. Na een kleine week was de diagnose duidelijk. Het was de kattenkrabziekte. Men had de Bartonella bacterie in mijn bloed aangetroffen.

  De ontstekingswaarde (CRP) van het bloed moet minder dan 5 zijn. Die van mij was 150.

  De behandeling

  Mijn dokter schreef mij de antibiotica Biclar Uno 500 voor. Na 2 weken zou ik genezen zijn. 

  Helaas, na 2 weken had ik nog steeds meer dan 39 graden koorts. Dat was niet normaal. Ik was een zeldzaam geval en de dokter stelde voor om mij te laten opnemen in het ziekenhuis. Maar daar had ik op dat moment nog geen behoefte aan. 

  Ik werd doorverwezen naar dokter Walter Pauwels (maag-, darm- en leverziekten), bij hem persoonlijk thuis. Deze wou een CT-scan van mijn lever laten nemen omdat de waarden daarvan volgens het bloedonderzoek niet goed waren. Dat vond ik toch nog niet nodig. Behalve de koorts voelde ik mij nog vrij goed als ik Panadol (paracetamol) genomen had. Ik kreeg nog antibiotica erbij voorgeschreven, Doxycycline 100mg.

  Er gingen weken voorbij en ik werd maar niet beter, ik bleef elke dag koorts hebben die 's avonds het hoogst waren. De antibiotica kreeg het niet voor elkaar om mij te genezen. 

  Na enkele bezoeken aan dokter Pauwels stemde ik toe met een CT-scan en een ziekenhuisopname. Uit de CT-scan bleek dat ik ontstekingen had aan mijn lever en milt. 

  Behandeling in het ziekenhuis

  Intraveneus antibiotica gentamicineIn het ziekenhuis AZ Sint-Lucas werd ik behandeld met, het voor het verpleegkundig personeel onbekende, antibiotica Gentamicine in combinatie met Doxycycline 100 mg. Dit werd 2 weken toegediend via een infuus. 1 Week verblijf in het ziekenhuis en dan 1 week via dagopname. Maar ook dat bleek geen resultaat te leveren. Ik bleef koorts hebben en de ontstekingswaarde in mijn bloed bleef hangen rond een waarde van 70. 

  Er volgden ook nog bezoeken aan dokter Dirk Ommeslag (reisadviescentrum, longziekten, infectieziekten) en Prof. Steven Callens (reisadviescentrum, infectieziekten).

  Mijn symptomen

  • Koorts
  • Nachtzweet
  • Duizeligheid
  • Extreme vermoeidheid
  • Infecties aan de lever
  • Infecties aan de milt

  Ook gewichtsverlies, maar de oorzaak daarvan zal te wijten zijn aan de verminderde eetlust door de bijwerkingen van de antibiotica.

  De genomen antibiotica

  • Biclar Uno 500
  • Doxycycline 100 mg
  • Gentamicine (intraveneus)
  • Rifadine 300 mg
  • Azythromycine 500 mg

  De genezing

  De laatste antibiotica die ik genomen heb was een combinatie van Azythromycine 500 mg en Rifadine 300 mg. Bij het recentste bezoek aan Prof. Steven callens voelde ik mij stukken beter, ik had terug meer energie en de koorts waren verdwenen. De ontstekingswaarde in mijn bloed bleek  fel verminderd te zijn en mocht ik stoppen met het innemen van de antibiotica. Het eigen afweersysteem van mijn lichaam ging het nu wel alleen doen. Na 4 maand kattenkrabziekte was ik uiteindelijk genezen en heb ik mijn werk kunnen hervatten.

  Video: could your cat kill you?

  Bron: Persoonlijke ervaring van de auteur van deze website