TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Geneesmiddelen bij chronische darmontsteking

  Bacteriƫn chronische darmontstekingWie een chronische darmontsteking heeft kan wisselende klachten hebben. Deze ziekte vraagt om een specifieke aanpak door de inzet van middelen met een ontstekingswerende werking of een onderdrukkende activiteit op ons afweermechanisme.

  Onderstaande geneesmiddelen kunnen aangewend worden bij chronische darmontsteking:

  • Asacol
  • Claversal
  • Colitofalk
  • Imarun
  • Mesalaphar
  • Pentasa
  • Remicade
  • Salazopyrine

  Chronische darmontsteking kent men ook als de ziekte van Chrohn (in de dunne en dikke darm) en colitis ulcerosa (in de dikke darm). De ziekte is pijnlijk en men zal last hebben van diarree, waar specifieke medicijnen voor ingezet worden. Een ontsteking komt tot stand door een zichzelf versterkend mechanisme. Door dit mechanisme te onderbreken kunnen de klachten bestreden worden. Dat kan door de aanmaak van irriterende stoffen te blokkeren of door het afweermechanisme minder actief te maken.

  Salazopyrine is een basisgeneesmiddel bij de behandeling van de ziekte van Crohn (vooral bij de aantasting van de dikke darm) en colitis ulcerosa. Salazopyrine sulfapyridine heeft de bijwerkingen van sulfamiden. Regelmatig je bloed laten onderzoeken is aanbevolen. Dit middel kan niet toegepast worden bij allergie op sulfamiden. Het verandert de eigenschappen van de zaadcellen waardoor de vruchtbaarheid bij de man zal verminderen. Deze bijwerkingen zal men tegengaan door het gebruik van Asacol, Claversal, Colitofalk of Pentasa. Om een goede werking in de darm te verzekeren worden deze middelen over het algemeen teogediend in een vorm die pas in de darm zal vrijkomen of via een lavement of zetpillen.

  Het ontwikkelen van aangepaste vormen van cortisone en afgeleiden (toegediend via de aars) vergemakkelijken ook de lokale behandeling met deze geneesmiddelen.

  Door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen is het zelfs mogelijk om geen klachten meer te ondervinden. Daarvoor worden geneesmiddelen ingezet die een werking op het afweersysteem hebben (zoals Imuran). De hierboven genoemde klassieke geneesmiddelen kunnen de klachtenvrije periode verlengen.

  Video: Assaf Oron (fagen onderzoeker Biomix) over de bacteriefagenpil tegen chronische darmonsteking

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco