TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Geneesmiddelen zijn geen snoepjes

  SnoepjesMet de campagne 'Een geneesmiddel is geen snoepje' wil het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de bevolking informeren over hoe je met geneesmiddelen moet omgaan.

  Vertrouw niet zomaar een kennis

  De goede raad van een kennis mag dan wel goed bedoeld zijn, vertrouw niet zomaar zijn advies. Ook op het internet is de opgezochte informatie niet altijd correct. 

  Een geneesmiddel dat bij een kennis of familielid zeer doeltreffend blijkt te zijn is daarom niet altijd ook voor jou geschikt. De dosering van het geneesmiddel kan verschillen per individu. Hetzelfde geld voor de duur van de behandeling. Indien het geneesmiddel niet voor jou persoonlijk voorgeschreven is, gebruik het dan niet. Geef ook geen geneesmiddelen door aan iemand anders. Zelfs al lijken de symptomen dezelfde te zijn.

  Raadpleeg uw arts of apotheker

  De beste raadgevers zijn uw dokter en apotheker. Zij zijn de aangewezen gekwalificeerde professionals die antwoorden zullen geven op uw vragen over geneesmiddelen. Hoe je ze inneemt, wanneer je ze dient te gebruiken, wisselwerking met andere geneesmiddelen, de invloed van voedsel, belangrijkste bijwerkingen, enz...

  De bijsluiter zit er niet voor niets bij 

  Lees steeds aandachtig de bijsluiter en de vermelding op de verpakking van het geneesmiddel. Deze bevat een belangrijke bron van informatie over het gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Vraag steeds om raad aan uw dokter of apotheker wanneer één van de bijwerkingen te ernstig wordt of als er bijwerkingen optreden die niet vermeld worden in de bijsluiter.

  Koop uw geneesmiddel bij een bevoegd persoon

  In België zijn alleen de apothekers bevoegd om u geneesmiddelen te verkopen. Koop dit enkel via het legale circuit bij een apotheek met een vergunning. Of in het geval van geneesmiddelen die vrij zijn van een medisch voorschrift, via de website van de apotheek. De website moet wel bekend zijn bij het FAGG en de Orde der Apothekers. Je kan de lijst van genotificeerde websites in België online raadplegen via de website van het FAGG. De lijst van van websites die bevoegd zijn om online geneesmiddelen te verkopen in andere lidstaten kan je terugvinden op de site van het EMA.

  Geneesmiddelen kopen buiten het legale circuit

  Wanneer u geneesmiddelen koopt buiten het legale circuit dan zou u deze op een verkeerde manier kunnen gebruiken. En het is ook mogelijk dat u online geneesmiddelen koopt die nagemaakt zijn of gewoon vervalst en nauwelijks of helemaal geen uitwerking hebben. Indien u voor zekerheid wil gaan, raadpleeg dan steeds uw arts of apotheker om miskopen te vermijden.

  Het internet is een zeer handige informatiebron. Het is snel en toegankelijk voor iedereen. Er is een overvloed aan informatie, reclameboodschappen en aanbiedingen in het segment van gezondheid en geneesmiddelen. Het is soms moeilijk om te achterhalen of het betrouwbare informatie is. Sommige websites geven kwaliteitsvolle informatie. Andere zijn dan weer weinig interessant. In het bijzonder de ongevraagde mails (spam) die verwijzen naar een website waar je geneesmiddellen kan kopen zijn dikwijls illegaal. Het gaat hier dan om nagemaakte of vervalste geneesmiddelen.

  Bij twijfel, contacteer uw arts of apotheek

  Welk geneesmiddel je ook gebruikt, het kan steeds bijwerkingen veroorzaken. Over het algemeen zijn bijwerkingen ondergeschikt aan de voordelen van een behandeling. De meest voorkomende bijwerkingen hebben te maken met spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid. Soms kan de bijwerking heel ernstig zijn, levensbedreigend en leiden tot een opname in het ziekenhuis.

  Voor een geneesmiddel in de handel gebracht wordt, wordt het onderworpen aan een strenge controle i.v.m. kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid in verhouding tot de verbetering van de gezondheidstoestand door de behandeling met het geneesmiddel en tot de risico's die deze behandeling inhoudt. 

  De arts zal voor elke patiënt de voor- en nadelen afwegen. Bij een ernstige ziekte wordt een doeltreffend geneesmiddel waarvan je bijwerkingen hebt aanvaard. Bij kleine kwaaltjes is het moeilijker te aanvaarden als een behandeling met een geneesmiddel ernstige bijwerkingen heeft.

  Bron: Zorggids Oost-Vlaanderen 2018 - 2019, Leuven.