TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Griepvaccins voor seizoen 2018 - 2019

  De volgende geneesmiddelen kunnen gebruikt worden voor vaccinatie tegen de griep:

  Met griep in de zetel

  • Influva-tetra
  • Alpharix Tetra
  • Vaxigrip

  Het werkend effect is pas na 10 dagen maar deze houdt wel enkele maanden aan. Griepvaccins worden elk jaar als een nieuwe samenstelling vervaardigd. Ze moeten bij wijze van spreken op maat gemaakt worden omdat griepvirussen steeds veranderen. Doordat deze steeds opnieuw moet aangepast worden kan het vaccin niet zo diepgaand uitgetest worden als andere vaccins. Het vaccin geeft een beschermend effect gedurende de wintermaanden na de vaccinatie. Bij zeer zware griepepidemie├źn is het mogelijk dat er een tweede inspuiting nodig is. Indien de griepvirussen toch nog van gedaante zouden veranderen na de vaccinatie dan zal het vaccin aan kracht inboeten. 

  In tegenstelling tot wat sommige mensen denken beschermt het vaccin niet tegen verkoudheden. Een verkoudheid blijft meestal beperkt tot de bovenste luchtwegen (neus, sinussen, keel) maar het kan natuurlijk wel vervelend zijn. De symptomen blijven beperkt tot ongemakken zoals een verstopte neus, neiging tot sinusitis, keelpijn en hoesten. Griep daarentegen tast het volledige organisme aan en kan soms hevige koorts veroorzaken. Koorts als symptoom zal men minder aantreffen bij een verkoudheid.

  Wanneer is vaccinatie aangewezen?

  • Vanaf de leeftijd van 65 jaar 
  • Bij mensen die lijden aan astma
  • Bij een chronische bronchitis
  • Wanneer je regelmatig last hebt van infecties aan de luchtwegen

  Vaccinatie is aangewezen wanneer we risico lopen bij complicaties tijdens de griep. Wanneer ons organisme verzwakt is biedt het niet veel weerstand tijdens een aanval van griep. Bacteri├źn krijgen dan vrij spel en ze vermenigvuldigen zich in de luchtwegen. Bronchitis en longontsteking kunnen het gevolg zijn.

  Waarom krijgen we elk jaar griep?

  Het virus veranderd elk jaar waardoor uw afweersysteem het op een gegeven moment niet meer herkent. En waardoor we dus griep krijgen.

  Waarom krijgen we in de winter griep?

  Dat komt waarschijnlijk omdat we in de winter dichter tegen elkaar zijn. Ook mogelijk is dat het griepvirus stabieler is in een koude omgeving en het daardoor gemakkelijker is om zich te verspreiden.

  Kan je sterven aan griep?

  Alhoewel griep eigenlijk zeer onschuldig is kan je toch dood gaan aan griep als je een zwakkere gezondheid hebt. Mensen die een minder goede gezondheid hebben zijn niet in staat om zichzelf te herstellen van de griep. Het is daarom zeer aan te raden dat bejaarden zich elk jaar laten inenten tegen de griep. Voor gezonde mensen is griep geen probleem.

  Wat moet je doen als je griep hebt?

  Je moet je lichaam de kans geven om te herstellen. Voldoende rust en voldoende vocht opnemen is heel belangrijk. Vermijd dat je andere mensen infecteert. Ga dus niet gaan werken want je kan uw collega's besmetten.

  Video: vragen en antwoorden over griep

  Tips om verkoudheden en bijkomende infecties te vermijden

  Rhinovirussen zijn de verwekkers van verkoudheden. Ze verspreiden zich via kleine druppeltjes met de lucht die je uitademt of uithoest. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zijn hier enkele tips om de kans op een verkoudheid te verkleinen:

  • Hou je lichaam fit. Eet gezond, beweeg en rust voldoende.
  • Besmetting gebeurd door intiem contact en niet door in de wind te gaan zitten of door het koude weer op zich. Virussen worden overgedragen op plaatsen waar veel mensen samen zijn (winkels, scholen, openbaar vervoer,...) Geregeld de buitenlucht opzoeken is een aanrader. Ook als het buiten koud is.
  • Ziektekiemen worden overgedragen door oppervlakten waar veel mensen mee in contact komen, bijvoorbeeld de deurklink en allerlei gebruiksvoorwerpen. Door rechtstreeks contact, zoals een hand geven, kan de infectie zich ook verspreiden. Regelmatig uw handen wassen is geen overbodige luxe.
  • Gebruik voor het snuiten van je neus papieren zakdoekjes en gooi deze weg. Dit voorkomt verspreiding van bacillen.

  En als je nu toch een verkoudheid hebt?

  Indien je toch een verkoudheid opgelopen hebt dan staan er geneesmiddelen ter beschikking om de symptomen te bestrijden (koorts, hoest, neusverstopping, keelpijn). Vitamine C wordt soms aangeraden bij een verkoudheid en griep. Maar toch is er geen bewijs van de beschermende werking van deze vitamine. 

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco