TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Hete peper wordt nieuw medicijn tegen overgewicht

  Rode peper om vet te verbrandenMeer vet verbranden door peper te eten? Het is mogelijk. Deze pikante vrucht bevat immers een stof waardoor je kan afvallen terwijl je dezelfde hoeveelheid kan blijven eten. In Amerika is men een medicijn aan het ontwikkelen van hete pepers. En in Nederland willen de onderzoekers er een voedingssuplement van op de markt brengen. Men denkt er zelfs aan om een volledig nieuwe pepersoort te ontwikkelen.

  Medicijn wordt reeds getest

  Steeds meer mensen hebben slepen te veel gewicht met zich mee. Proberen afvallen lukt dikwijls niet. Een dieet dat niet werkt. Het bekende jojo-effect. Een maagverkleining die tot complicaties kan leiden. Het blijft een zware opgave om de kilo's rondom je lichaam te verminderen. 

  Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar een veilig medicijn dat effectief werkt tegen obesitas. Men ziet de oplossing nu in hete pepers. Het medicijn wordt nu getest in Amerika. Met daarin de stof capsaïcine van de pepers. Marjolein Wildwater (Vivates BV en EVERGREEN project) is aan het onderzoeken of er nog meer werkzame stoffen in hete pepers zitten.

  Onderzoek in Nederland

  In Nederland doet Marjolein Wildwater haar onderzoek op rondwormen (C. elegans). De wormpjes lijken in bepaalde opzichten op de mens. Dierlijk gedrag, zenuwcellen en een spijsverteringsstelsel. Het DNA van de rondworm kan aangepast worden waardoor delen van het spijsverteringsstelsel gaan oplichten. Zo kan men het verbrandingseffect van hete pepers gaan onderzoeken.

  De invloed van capsaïcine op witte vetcellen

  Het is een feit. De werkzame stof capsaïcine verbrand vet. Door deze stof ervaar je een warm en branderig gevoel in je mond bij het eten van hete peper. De warmtereceptoren in je mond worden geactiveerd. Er wordt een signaal naar uw hersenen gestuurd dat je het warm hebt en pijn hebt. Je lichaam reageert er op door vet te verbranden en te zweten. 

  Maar capsaïne heeft nog een ander effect op vet. De stof capsaïne zal er voor zorgen dat witte vetcellen bruin worden. Bruine vetcellen doen niet hetzelfde als witte vetcellen. De bruine gaan het vet niet opslaan maar het net gaan verbranden. Mensen met te veel vet hebben meestal weinig bruine vetcellen. Het afvallen gaat daardoor moeilijker. Door de stof capsaïne die in je lichaam terechtkomt, door de hete pepers, krijg je continu bruine vetcellen erbij. En dat is goed. Want je zal blijven afvallen. Ook na het sroppen met capsaïne. In Amerika is een test gedaan op muizen met een capsaïne medicijn. De muizen werden slanker. En ze bleven ook slanker.

  Is capsaïne niet de enige stof in hete pepers die voor vetverbranding zorgt?

  Onderzoeker Marjolein Wildwater vind het medicijn met capsaïne te beperkt. Ze toonde reeds aan dat hete pepers voor extra vetverbranding zorgen maar volgens haar is het niet enkel de stof capsaïne die daarvoor verantwoordelijk is. Ze is daarom een onderzoek begonnen naar andere werkzame stoffen in hete pepers die ook helpen voor vetverbranding in het lichaam. Het zou ook kunnen zijn dat niet alle soorten pepers ervoor zorgen dat je vet kan verbranden. 

  Wanneer komt dit middel op de markt?

  Wildwater verwacht de eerste resultaten van het Nederlandse onderzoek ten vroegtse in de lente van 2019. Er is ook nog niet bekend wat men precies zal doen met het bekomen resultaat. Er kan een voedingssupplement op de markt komen met een extra hoge dosis van de werkzame stoffen. Maar het is ook mogelijk dat er een nieuwe pepersoort gekweekt wordt. Een soort die dan heel veel werkzame stoffen bevat.

  Ook vanuit Amerika komt het nieuw medicijn van hete pepers nog niet meteen op de markt. Het medicijn moet nog getest worden op mensen en daarna moet het een goedkeuring krijgen van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Een proces dat nog jaren in beslag kan nemen.

  Zelf experimenteren met hete pepers

  Zelf experimenteren door hete pepers te eten doe je beter niet. Volgens het onderzoek moet je minstens 150 milligram capsaïne per dag eten. Dat is gelijk aan een halve kilo rode chilipepers. Men heeft onderzocht hoe mensen reageren op het eten van een halve kilo pepers. Je krijgt last van de maag en darmkrampen. Ze hadden twaalf uur lang pijn. Als je gewicht wil verliezen met capsaïne dan wacht je best op het geneesmiddel.

  Bron: https://www.scientias.nl/hete-pepers-een-nieuw-wapen-in-de-strijd-tegen-obesitas
  Datum publicatie: 12 maart 2019