TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Betrouwbare informatie over geneesmiddelen

  Correcte informatie over geneesmiddelen vind je in de eerste plaats terug op de bijsluiter die bij het geneesmiddel hoort. Daarnaast is er ook uw apotheker, de dokter en de website van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie . Zeker bij de apotheker kan je vrijblijvend binnenstappen als je meer informatie wil over het geneesmiddel dat je moet innemen. Hij zal steeds een antwoord op uw vragen proberen te geven of te vinden. U kan hem ook telefonisch bereiken tijdens de openingsuren. 

  Voor niet dringende gevallen kan u ook informatie bekomen via de groep geneesmiddelenvoorlichting van de Katholieke Universiteit Leuven:

  Prof. dr. Gert Laekeman
  Geneesmiddelenvoorlichting K.U. Leuven
  E. Van Evenstraat 4
  3000 Leuven
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Verplichte bijsluiter

  Elk geneesmiddel dat verkocht wordt is verplicht om vergezeld te zijn van een bijsluiter. Op deze manier onderscheidt het zich van een niet-geneesmiddel zoals voedingssuplementen. De informatie op de bijsluiter is betrouwbaar en wetenschappelijk ondersteund. Sinds 1984 bestaat er in België een wettelijk kader voor de bijsluiter die geschreven moet zijn in verstaanbare taal voor de gewone burger of patiënt. De bijsluiter zal u informatie geven over hoeveel je van het geneesmiddel mag innemen en hoe je dat het best doet. Het zal je ook informeren over wanneer je het middel niet mag gebruiken of eventueel minder geschikt is voor je. Er wordt ook aangegeven met welke andere geneesmiddelen er een wisselwerking kan optreden. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is er een aparte rubriek. Geneesmiddelen kunnen ook een invloed hebben op het rijgedrag, ook daar zal u worden over ingelicht. Nadat je geïnformeerd bent over de aanbevolen dosis wordt je op de hoogte gebracht van mogelijke nevenwerkingen en wat je te doen staat bij een overdosis.

  De technische informatie over de bijsluiter bevat onder andere de samenstelling van het geneesmiddel en de vervaldatum. Ook de datum wanneer het geneesmiddel goedgekeurd is door de geneesmiddelencomissie wordt vermeld. De verantwoordelijke firma's zullen nieuwe gegevens doorgeven aan de Geneesmiddelencommisie over bijkomende toepassingen of nevenwerkingen. Ook op aangeven van de dienst Geneesmiddelenbewaking van het Belgisch Centrum voor Geneesmiddeleninformatie worden nieuwe ongewenste effecten vermeld. 

  Op de website www.bcfi.be vindt je het gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium. Deze website bevat een database met alle in België gecommercialiseerde geneesmiddelen of specialiteiten met een korte inleiding per groep. Je zal zelfs geïnformeerd worden over de prijs van de specialiteiten. De website heeft een rubriek "goed om weten" waar je alle recente informatie over geneesmiddelen kan terugvinden. De website is vooral bedoeld voor professionele zorgverleners of -begeleiders zoals dokters, tandartsen, apothekers,... De geschreven taal is niet vereenvoudigd naar verstaanbare taal voor de niet-professionele bezoeker van de website.

  Video: de medische bijsluiter versimpelen, kan dat?

   

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco.