TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Langdurig gebruik van pijnstillers

  Man met pijn in de rugPijn lijden. Het is voor niemand aangenaam. Als de pijn niet te erg is dan kan men het nog zonder pijnstillers stellen. Maar soms is de pijn te erg en is het logische gevolg het innemen van pijnstillers. Het gebruik van narcotische pijnstillers of morfineachtige producten gebeurd onder doktersvoorschrift. Behalve deze producten heeft men nog een ruime keuze aan mogelijkheden tot zelfmedicatie. Ongelimiteerd gebruik van deze medicatie heeft al tot heel wat discusie geleid. Het gevolg is het op voorschrift plaatsen van geneesmiddelen met meer dan 15 mg codeïne. Het is immers mogelijk dat codeïne verslaving veroorzaakt en bij langdurig gebruik zou leiden tot beschadiging van de nieren.

  button

  Het effect van pijnstillers op de nieren

  Bij mensen die veel pijnstillers gebruiken zullen de nieren sneller verouderen. Op een bepaald ogenblik is het mogelijk dat deze belangrijke nieren falen. De enige oplossing die dan nog mogelijk is, is nierdialyse of niertransplantatie. Dit is een wetenschappelijk feit. Maar men weet nog niet goed bij welke pijnstillers dit nadelig effect het gevolg kan zijn. Men weet ook nog niet goed welke stoffen die deze verslaving veroorzaken. Maar hoogst waarschijnlijk ligt de oorzaak niet enkel bij codeïne. Want dan zouden vele hoestmiddelen hetzelfde probleem veroorzaken. Codeïne is namelijk een bekend middel dat hoeststillend werkt. En je zal het ook dikwijls aantreffen in populaire pijnstillers.

  Hoe kan je een te sterk gebruik van pijnstillers vermijden? 

  • Geef de voorkeur aan pijnstillers met slechts één actief product (de monopreparaten).
  • Laat je door uw apotheker adviseren over pijnstillers met meer dan één actief product, welke bevat coffeïne en welke niet?
  • Let op uw verbruik. Heb je echt wel elke dag een pijnstiller nodig?
  • Neerslachtigheid kan ook wel eens pijn veroorzaken die voortvloeit uit de negatieve stemming. Zoek tijdig professionele hulp.

  Zoek ook naar andere oplossingen. In sommige gevallen is de pijn ook op te lossen met andere middelen dan enkel pijnstillers. Uw apotheker en dokter kunnen u steeds met raad en daad bijstaan.

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco.