TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Wat zijn maagsapresistente geneesmiddelen?

  CardioAspirine: maagsapresistent geneesmiddelMaagsapresistente geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die niet in de maag uit elkaar vallen maar wel in de darm. Deze hebben een omhulsel van één of meerdere lagen. Daardoor blijft de inhoud van de capsule bestand tegen de inwerking van het maagsap. De capsule wordt pas werkzaam wanneer ze in de darm terechtkomt. De wand van de capsule wordt bewerkt waardoor het maagzuur niet op de actieve werkzame stoffen in de capsule kan inwerken. De inhoud van een maagzuurresistente capsule wordt na ongeveer 4 uur, nadat men de capsule heeft ingenomen, werkzaam in de darm.

  Sommige geneesmiddelen irriteren de maagwand en kunnen in het ergste geval leiden tot een maagbloeding. Om rechtstreeks contact van het geneesmiddel met de maagwand te vermijden worden comprimés, capsules of korrels dikwijls maagsapresistent gemaakt. Het darmvocht is neutraal tot licht basisch of alkalisch. In dit milieu zal de beschermende laag van het geneesmiddel oplossen. De genezende werking kan dan beginnen, van de darm naar het bloed.

  Het is, behalve enkele uitzonderingen, niet aan te raden om maagsapresistente geneesmiddelen in stukken te breken. Op de plaats waar de breuk is, is het beschermende laagje immers weg. Een bekend voorbeeld van maagsapresistente geneesmiddelen zijn probiotica die bedoeld zijn om de darmflora te versterken.

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco. Website https://neuropathie.nu/2016/03/maagsapresistente-capsules/