TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Is pijnstiller morfine verslavend?

  Is morfine verslavendBij patiƫnten die langdurig en hevige pijn hebben wordt nog steeds morfine gebruikt. Een heel belangrijke pijnstiller. Zeker bij terminale kankerpatiƫnten kan morfine effectief de pijn stillen. Dit zal geen verslaving opwekken. Gebruik je dezelfde hoeveelheid bij gezonde mensen dan zou dit wel aanleiding kunnen geven tot verslaving.

  Waarom is morfine niet verslavend bij sterke pijn?

  Van nature zijn er in ons lichaam stoffen aanwezig met een morfineachtige werking (edorfines of enkefalines). Onze stemming wordt er door bepaald, ze geven een weldoend gevoel. Wanneer we pijn ervaren dan zullen er meer van deze stoffen aangemaakt worden om de pijnprikkels te onderdrukken. Hoeveel er van deze stoffen extra worden aangemaakt hangt af van onze ingesteldheid. De ene mens kan meer pijn verdragen dan de andere. Maar op een bepaald moment zullen onze lichaamseigen morfines niet meer volstaan. Op dat ogenblik zijn er in ons lichaam veel bindingsplaatsen voor morfine. We noemen dit receptoren. Ons lichaam vraagt dan eigenlijk om meer morfine. Als we dan morfine toedienen komt dit gedeeltelijk terecht op de receptoren. Het zal daar zijn pijnstillende werking uitvoeren. Wanneer we bij sterke pijn veel morfinebindingsplaatsen hebben bindt morfine zich bij voorkeur op deze plaatsen. De pijnstillende werking zal de bovenhand halen op de verslavende en euforiserende werking.

  Wanneer we geen pijn hebben dan zijn er weinig bindingsplaatsen voor morfine. Morfine zal zich dan hechten op andere bindingsplaatsen. Het gevolg is een gevoel van euforie.

  Morfine bij juist gebruik

  Wanneer morfine en aanverwanten op een juiste manier gebruikt wordt zal dit niet tot verslaving leiden. Wanneer het niet in de juiste omstandigheden gebruikt wordt dan zal dit wel problemen geven. Daarom is er een strenge reglementering wat betreft de productie, het voorschrijven en de aflevering van morfine en aanverwanten. 

  Zogenaamde verdovende middelen hebben een dubbele rode streep op de verpakking.

  Video: Apotheker Johan over morfine en verslaving