TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Wat mag je niet eten bij gebruik van sommige medicatie?

  Je weet wellicht wel dat je niet alle medicijnen zomaar met elkaar mag combineren. Maar wist je ook dat je sommige voedingsmiddelen niet mag eten of drinken bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen?

  Pompelmoes

  PompelmoesDeze subtropische citrusvrucht kan de manier van het opnemen en verspreiden door je lichaam van geneesmiddelen veranderen. Het kan de werking van meer dan 50 geneesmiddelen beïnvloeden. Zo kan het bijvoorbeeld de werking van simvastatine (cholesterolverlagend middel) 15 keer versterken wanneer het ingenomen wordt met pompelmoessap. De kracht verhoogt, maar de bijwerkingen ook! Geneesmiddelen waarbij de werking vermindert in combinatie met pompelmoes zijn bijvoorbeeld Celipropol, Atenolol, Sint Janskruid, enz... Vraag meer informatie aan uw apotheker.

  Melk

  Dit zuivelproduct kan het voor uw lichaam moeilijker maken om bepaalde antibiotica te verwerken. De mineralen in melk, zoals calcium en magnesium, maken deel uit van de reden, samen met het eiwit caseïne. Als u antibiotica gebruikt, zorg er dan voor dat u te weten komt welke voedingsmiddelen of dranken u niet mag eten of drinken.

  Drop

  Sommige mensen gebruiken dit als kruidenremedie om de spijsvertering te normaliseren. Men kan het ook gebruiken om meer smaak toe te voegen aan bepaalde voedselbestanddelen. Maar de chemische stof in zoethout, glycyrrhizine, kan het effect van sommige medicijnen verzwakken. Zoals Cylosporine. Dat is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om afstotingsverschijnselen te onderdrukken na een transplantatie. Drop kan trouwens ook de bloeddruk verhogen.

  Chocolade

  Met name donkere chocolade kan de effecten verzwakken van geneesmiddelen die bedoeld zijn om je te kalmeren of te laten slapen, zoals zolpidemtartraat (Ambien). Het kan ook de kracht van sommige stimulerende geneesmiddelen, zoals methylfenidaat (Ritalin), stimuleren. En als u een MAO-remmer gebruikt, die wordt gebruikt om een depressie te behandelen, kan dit uw bloeddruk gevaarlijk hoog maken.

  IJzersupplement

  Dit kan de effecten van levothyroxine (Synthroid) verminderen, een geneesmiddel dat u schildklierhormonen geeft wanneer uw lichaam er zelf niet voldoende van produceert (een aandoening die hypothyreoïdie wordt genoemd). Als u dit medicijn en een multivitamine neemt, controleer dan of de vitamine ijzer bevat. Als u een ijzersupplement nodig heeft, vraag dan aan uw arts hoe je het moet gebruiken.

  Alcohol

  Fles met alcoholDit maakt bepaalde medicijnen minder effectief of zelfs nutteloos, inclusief bepaalde bloeddruk- en hartmedicijnen. Het kan ook anderen sterker maken dan ze zouden moeten zijn of gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

  Koffie

  Het kan antipsychotica zoals lithium en clozapine verzwakken, maar de effecten en bijwerkingen van anderen versterken. Deze omvatten aspirine, epinefrine (gebruikt voor de behandeling van ernstige allergische reacties) en albuterol (ingenomen door inhalator voor ademhalingsproblemen). Het kan het ook voor uw lichaam moeilijker maken om ijzer in te nemen en te gebruiken.

  Antihistaminica

  Antihistaminica voorkomt symptomen zoals niezen en een loopneus die veroorzaakt worden door allergieën. Maar ze kunnen ook medicatie tegen hoge bloeddruk minder effectief maken en uw harstslag verhogen. Als u een medicijn tegen hoge bloeddruk gebruikt en u heeft tegelijkertijd geneesmiddelen nodig om uw allergieën te behandelen, praat er dan over met uw arts. Men kan dan eventueel andere oplossingen aanwenden om uw allergie te bestrijden.

  Anti-epileptische geneesmiddelen (AED's)

  Deze medicijnen proberen de aanvallen van epilepsie onder controle te houden. Maar AED's kunnen de werking van de anticonceptiepil verminderen waardoor de veiligheid vermindert. Uit onderzoek blijkt ook dat ze andere geneesmiddelen mogelijk sterker maken en ernstige bijwerkingen  kunnen veroorzaken.

  Vitamine K

  Als u het medicijn Warfarine neemt, gebruikt om bloedstolsels te behandelen en te voorkomen, moet u weten hoeveel vitamine K u binnenkrijgt. Het kan het bloed dunner maken en het risico op een gevaarlijk bloedstolsel verhogen. Broccoli, spruitjes, boerenkool, peterselie en spinazie zijn enkele van de meest voorkomende voedingsmiddelen met veel vitamine K. Zorg er dus voor dat je niet te veel van deze groenten eet om de inname van vitamine K te beperken.

  Ginseng

  Ook Ginsneg de effecten van het geneesmiddel Warfarine verminderen. En het kan ervoor zorgen dat u meer kans heeft op inwendige bloedingen als u de bloedverdunners Heparine of Aspirine gebruikt, evenals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals Ibuprofen of Naproxen. Als u MAO-remmers gebruikt, kan ginseng hoofdpijn, slaapproblemen, hyperactiviteit en nervositeit veroorzaken.

  Sint-Janskruid

  Wordt soms als kruidenremedie gebruikt om mensen met een depressie te helpen. Maar er is geen bewijs voor dat deze behandeling effectief is. Het kan ervoor zorgen dat je lever-enzymen vrijkomen (dingen die bepaalde chemische reacties in je lichaam stimuleren) die bepaalde medicijnen kunnen verzwakken. Die omvatten cholesterolgeneesmiddelen zoals lovastatine (Altoprev en Mevacor), erectiemiddel sildenafil (Viagra) en geneesmiddelen om bepaalde hartaandoeningen te behandelen zoals digoxine (Lanoxin).

  Ginkgo Biloba

  Sommige mensen gebruiken dit kruid tegen een te hoge bloeddruk, dementie, oorsuizen (tinnitus) en andere aandoeningen. Maar er is geen onderzoek waaruit blijkt dat het effectief is. Het kan het effect verzwakken van geneesmiddelen die worden gebruikt om epilepsie aanvallen onder controle te krijgen, waaronder carbamazepine (Carbatrol, Equetro en Tegretol) en valproïnezuur (Depakene, Depakote en Stavzor).

  Minder dan 50% neemt geneesmiddelen correct in

  Slechts ongeveer 50% van de medicatie wordt ingenomen zoals het is voorgeschreven. Mensen nemen vaak minder dan nodig is, nemen het op willekeurige momenten. Dit kan allemaal het effect van het geneesmiddel verzwakken. Neem steeds de medicijnen in zoals ze aan jou voorgeschreven zijn.

  Bron: https://www.webmd.com  -  https://www.apotheekclaeys-decraene.be/pompelmoessap-en-geneesmiddelen/