TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Oorsuizen: tinnitus en hyperacusis

  Mijn oor met tinnitusOnderstaand artikel is geschreven door de redacteur van deze website, ik heb zelf last van tinnitus en hyperacusis. Dit artikel is dan ook gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met mijn oorsuizen. Ik heb tinnitus gekregen in 2013. Wellicht door mijn jarenlange activiteiten als dj.

  Wat is tinnitus?

  Tinnitus is het horen van een geluid in uw oor dat er helemaal niet is, dit kan een hoge of lage toon zijn. Dit oorsuizen blijf je steeds horen, ook als je uw oren bedekt met uw handen.

  Wat is hyperacusis?

  Hyperacusis is het overgevoelig zijn aan geluiden. Je kan het bijvoorbeeld niet meer verdragen om gillende kinderen te horen, maar dikwijls hoeft het zelfs niet zo luid te zijn, het gekletter van bestek, het geritsel van de krant, stromend water, met de auto rijden, enz... allemaal dagelijkse geluiden die dan dikwijls tinnitus tot gevolg hebben.

  Is het gevaarlijk?

  Meestal zijn er geen ernstige medische oorzaken en is dit het gevolg van een gehoorbeschadiging, maar het kan ook veroorzaakt worden door stress en oververmoeidheid. Je kan deze aandoening ook hebben zonder dat er meetbare gehoorbeschadiging is. Het is op zich niet gevaarlijk maar het kan wel heel vervelend zijn en angst en depressie kunnen het gevolg zijn.

  Video: tinnitus experte/audioloog Annick Gilles van het UZA over tinnitus

  Wat moet ik doen?

  Laat je eerst onderzoeken door een neus, keel- en oorarts. Is er geen medische oorzaak te vinden en zegt de arts dat er niets aan te doen is en je er mee moet leren leven? Blijf dan vooral kalm en ga niet beginnen panikeren, het is immers totaal niet gevaarlijk, het is geen vreselijke ziekte waar je niets kan aan verhelpen.

  Uw tinnitus zal niet altijd even erg zijn, je zal goede dagen hebben en slechte dagen. Maar onthoud vooral dat tinnitus ook plots kan stoppen, zomaar! Helaas kan het ook plots weer terugkomen maar laat u daardoor niet ontmoedigen, ook al is dit moeilijk.

  Ga niet zitten lezen op forums die je doen panikeren

  Op het internet vindt je vooral angstaanjagende berichten op niet medische forums. Het is immers zo dat iemand die deze aandoening had, en er nu geen last meer van heeft, immers veel minder geneigd is om zijn positief verhaal op het internet neer te schrijven want men is er zo niet meer mee bezig.

  Vermijd oordoppen

  Zelf had ik ook de neiging om mijn oren te beschermen tegen geluid (van een normaal volume!) met gehoorbescherming, dit is niet de juiste reactie. Uw gehoor moet zoveel mogelijk terug wennen aan geluid, uiteraard is gehoorbescherming wel nodig tegen overdadig geluid zoals een concert, boren, enz...

  Vermijd vermoeidheid en stress

  Probeer het kalmer aan te doen, de tinnitus wordt erger bij stress en vermoeidheid.

  Is er een effectieve behandeling voor?

  Er is heel veel onderzoek naar. Op een dag zal er beslist een behandeling zijn. Maar nu nog even niet.

  Zijn er alternatieve middelen?

  Op het internet zijn zogenaamde middelen te vinden die tinnitus kunnen genezen, er wordt echter misbruik gemaakt van wanhopige mensen en het is pure commercie geworden. Zelf neem ik zinkpillen, Ginkgo Biloba (doorbloeding) en Sedinal Plus (kalmerend). Andere opties die ik overweeg zijn een TRT-behandeling, meditatie en hypnose.

  Wat helpt gegarandeerd?

  Het enige dat echt helpt is afleiding! Verzet uw gedachten, doe iets wat je heel leuk of interessant vindt. Lees een boek, ga wandelen, werk in de tuin, volg avondschool, enz... Mijn persoonlijke ervaring met tinnitus is dat afleiding het enige middel is waardoor je het niet hoort, het is dan ook zéér belangrijk om niet in een hoekje te gaan zitten klagen maar actief te blijven!

  Toevoeging op 21 september 2018

  Sinds 2013 is de tinnutis bij mij aanwezig. Af en toe een paar dagen zonder maar het komt steeds terug. Ik ben gestopt met het nemen van zinkpillen, Ginkgo Biloba en Sedinal Plus. Ik neem nu het medicijn Deanxit en daardoor kan ik er nu goed mee om. Ik heb in Gent ook een TRT-behandeling gevolgd. Maar meer dan wat groepsgesprekken is dit niet. Het stelt eigenlijk niks voor maar het kan goed doen om andere mensen te ontmoeten die hetzelfde probleem hebben.

   

  Mijn volledig verhaal vind u op www.dj-discobar.be/oorsuizen.html

   

  Bron: Eigen ervaring van de redacteur