Pijn bij het vrijen (mannen)

  Pijnlijke geslachtsgemeenschap (dyspareunie) komt meestal voor bij vrouwen maar kan ook voorkomen bij mannen. Meestal is de oorzaak lichamelijk maar deze kan ook van psychische aard zijn. De pijn kan een brandend gevoel zijn in de penis tijdens of na de zaadlozing. Pijn bij het vrijen kan voorkomen op elke leeftijd.

  Oorzaken

  De meest voorkomende oorzaak van pijn bij het vrijen bij mannen is een infectie aan de genitaliƫn, de prostaatklier of de urinebuis. Meestal word deze infectie overgedragen door sex te hebben zonder het gebruik van een condoom. Tijdens de geslachtsgemeenschap kan de wrijving op de penis de pijn verergeren.

  Ook nog andere oorzaken kunnen aan de oorsprong liggen van deze infectie waardoor men niet kan vrijen zonder pijn. Het kan ook gaan om een ontsteking aan de eikel of een chronische ontsteking van de prostaatklier die pijn bij de zaadlozing als gevolg geeft. Ook een stijve penis met een abnormale vorm (dyspareunie) kan pijn geven tijdens het vrijen, net zoals een te strakke voorhuid (fimosis).

  De pijn bij de penetratie kan ook komen door huidirritatie dat veroorzaakt is door een allergische reactie op een of ander merk van een condoom of zaaddodend middel. Heel zelden komt het voor dat de pijn ontstaat doordat de man de draadjes van het spiraaltje uit de baarmoederhals van de vrouw voelt. Een psychische reden kan ook, bijvoorbeeld als men sexueel misbruikt is tijdens de jeugdjaren.

  Behandeling

  Indien u denkt dat de oorzaak te wijten is aan een allergie voor condooms of een zaaddodend middel dan probeer je gewoon een ander merk. Als de pijn toch blijft aanhouden dan bezoek je best de huisart. De arts zal u onderzoeken en een kweek maken van de top van de penis om te kijken of er inderdaad een infectie aanwezig is. Indien dit het geval is dan zal de arts antibiotica voorschrijven of u naar een kliniek doorverwijzen.

  Indien de oorzaak van de pijn een abnormale vorm van de penis is, dan zal dit operatief moeten opgelost worden. Wordt de pijn bij het vrijen veroorzaakt door het spiraaltje van de vrouw, dan kan de arts de draden bijknippen zodat deze niet meer uit de baarmoederhals steken.

  Indien er echter helemaal geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt dan is een seksuoloog aan te raden om de eventuele psychische problemen met uw partner te verhelpen. Over het algemeen wordt pijn bij het vrijen met een bevredigend resultaat behandeld.