Pijn bij het vrijen (vrouwen)

  De meeste vrouwen hebben ooit in hun leven wel eens pijn bij het vrijen, dit wordt ook wel dyspareunie genoemd. Deze pijn kan zich zowel oppervlakkig voordoen als in de vulva of vagina, of tot diep in het bekken. De pijn kan zich voordoen op elke leeftijd.

  Oorzaken

  De oppervlakkige pijn die vrouwen kunnen voelen tijdens het vrijen heeft meestal een psychische oorzaak zoals angststoornis, een schuldgevoel of angst voor de sexuele penetratie. Deze oorzaak kan leiden tot vaginisme (spieren die samentrekken rond de ingang van de vagina).

  De pijn kan natuurlijk ook lichamelijke oorzaken hebben zoals een droge vagina (komt veel voor). Een droge vagina is mogelijk door het feit dat de vrouw niet voldoende opgewonden is voor de sexuele gemeenschap maar het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva. Het kan ook het gevolg zijn van een hormonale verandering na een bevalling of tijdens de overgang. Na de bevalling hebben heel wat vrouwen pijn tijdens het vrijen, vooral als ze ingescheurd zijn en als ze borstvoeding geven omdat de vagina dan nogal droog kan zijn. Bij een eerste sexuele ervaring kan ook pijn voorkomen, vooral als het maagdenvlies nog intact is.

  Oppervlakkige pijn kan ook het gevolg zijn van een infectie aan de urinewegen of genitaliƫn.

  Pijn die diep in het bekken voorkomt kan het gevolg zijn van een aandoening in de bekkenholte of van de in de omgeving gelegen organen zoals een eileiderontsteking of vleesbomen. De pijn kan ook veroorzaakt worden door het spiraaltje dat niet goed op zijn plaats zit.

  Het is een verkeerde opvatting dat een grote penis pijn zou veroorzaken bij het vrijen, het ligt meer aan bepaalde posities die men uitoefent die wel pijn kunen veroorzaken in de vagina en vulva of diep in het bekken.

  Video: psychologe/seksuologe Aukje Schade over pijn bij het vrijen

  Zelf behandelen

  Als je denkt dat de pijn het gevolg is van een te droge vagina door het feit dat je niet genoeg opgewonden bent dan kan je er met uw partner over praten om het voorspel opwinderder te maken, u kan ook een glijmiddel gebruiken. Als u enkel pijn heeft bij bepaalde posities dan laat je die posities best achterwege.

  Wat doet de huisarts?

  Uw dokter zal eventueel een kweek van uw vagina of baarmoederhals nemen om te kijken of er een infectie is. Een inwendig onderzoek kan de dokter ook uitvoeren om te zien of er geen eventuele afwijkingen op te sporen zijn. Als de pijn wordt veroorzaakt door een ziekte dan zal deze behandeld worden. Bij een droge vagina die het gevolg is van een bepaald medicijn dat u inneemt zal de dokter een alternatief medicijn proberen voorschrijven. Als er geen lichamelijke oorzaken gevonden worden dan wordt een sextherapie aangeraden met uw partner.