TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Wat zijn "Retard"-geneesmiddelen?

  "Retard"-geneesmiddelen zijn geneesmiddelen met een verlengde werkingsduur. Ze worden ook Pl of "prolongatum" genoemd. Deze eigenschap wordt bekomen door een scheikundige manipulatie van het geneesmiddel of van de hulpstoffen die vermengd zijn met het geneesmiddel.

  Niet alle geneesmiddelen werken even lang. De werking van een geneesmiddel verlengen kan belangrijk zijn wanneer gedurende 24 uur een effect nodig is. Zoals pijnstillers bij chronische pijn. Het kan ook handig zijn om het aantal geneesmiddelen dat men per dag moet innemen te beperken. Wanneer men meerde pillen per dag moet innemen dan is de kans groter dat men een inname vergeet. Wanneer men van een bepaald geneesmiddel er een kleiner aantal per dag moeten ingenomen worden dan is de kans groter dat men de instructies van de dokter of apotheker opvolgt.

  Wat kan men doen om het geneesmiddel langer te laten werken?

  Via scheikundige bewerkingen wordt het mogelijk gemaakt om bepaalde geneesmiddelen langer te laten inwerken op het lichaam. Je kan ook zelf een handje toesteken.

  Innemen tijdens de maaltijd

  Een geneesmiddel tijdens de maaltijd innemen is de meest voor de hand liggende manier om te vermijden dat er veel van het geneesmiddel tegelijk in het bloed terchtkomt. Als het geneesmiddel vermengd is met voedsel dan gaat het trager door de maag. Eens in de darm kan er wedijver ontstaan tussen het geneesmiddel en bestanddelen uit de voeding om in het bloed te geraken. In plaats van een snel stijgende concentratie van het geneesmiddel in het bloed zal de inname langzamer zijn. Bij bepaalde antibiotica (bv. Ciproxine) kan men daardoor duizeligheid verminderen. Maar het kan ook een nadeel hebben en de hoeveelheid opgenomen actief product verminderen (bv. bij Zoroxin).

  De oplosbaarheid verminderen

  De farmaceutische industrie kan ook de oplosbaarheid van het actieve product verminderen. Het product zal dan minder goed, en dus minder snel, oplossen in het waterige darmvocht. Het product zal dan minder snel in het bloed worden opgenomen.Van het reumamiddel Brufen bestaat zowel een gewone als een "retard"-vorm. De "retard"-vorm bevat meer van het actief product ibuprofen. Als deze 's avonds ingenomen wordt dan zal deze de volgende morgen nog een pijn- en ontstekingswerende werking hebben. 

  Toevoegen van hulpstoffen

   Het toevoegen van bepaalde hulpstoffen vertraagt de menging van water met een comprimé. Dat is een andere manier om de opname van een geneesmiddel in het bloed te vertragen.

  Onoplosbaar omhulsel

  Het geneesmiddel kan verpakt zijn in een onoplosbaar omhulsel. Maar water kan wel door het omhulsel. In het omhulsel zit een klein gaatje waardoor het opgenomen water het geneesmiddel langzaam door het gaatje kan duwen. Deze toepassing wordt onder andere gebruikt bij Adalat Oros.

  Sommige geneesmiddelen kunnen bijna niet in het bloed worden opgenomen. Ze moeten in de darm hun werking uitoefenen. Enkele voorbeelden daarvan zijn Vermox (middel tegen wormen) of Ercefuryl (gebruikt bij diarree door besmettelijke bacteriën).

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco.