TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Geneesmiddelen bij tuberculose (TBC)

  TuberculoseTuberculose is een ernstige ziekte. Maar deze ziekte is wel goed te behandelen. De behandeling heeft minstens een tijdsduur van 6 maanden en kan tot 1 jaar duren. Een volledige genezing is mogelijk wanneer de instructies goed opgevolgd worden.

  Onderstaande geneesmiddelen komen in aanmerking voor het behandelen van tuberculose.

  • Myambutol
  • Nicotibine
  • Rifadine
  • Tebrazid

  Een patiënt die besmet is met tuberculose kan gezonde mensen besmetten. De jonge generatie is kwetsbaarder dan de oudere 50-plussers. De behandeling van TBC heeft te maken met bepaalde problemen in vergelijking met andere ziekten die veroorzaakt worden door bacteriën. De bacterie die de oorzaak is van tuberculose deelt zich opmerkelijk trager dan de meeste andere bacteriën. Ze heeft ook nog eens de vervelende eigenschap om zich te kapselen. Ze is dus moeilijker bereikbaar.

  De behandeling

  Hospitalisatie en bedrust kan noodzakelijk zijn. Meestal kan de therapie ambulant gebeuren. Men geeft de voorkeur aan een combinatietherapie. De slagkracht van de antibacteriële middelen is groter door een gecombineerd werkingsmechanisme en de individuele middelen kunnen dan lager gedoseerd worden. De bijwerkingen blijven dan aanvaardbaar.

  Basisgeneesmiddelen

  De basisgeneesmiddelen zijn Nicotibine en Rifadine. De normale dagdosis voor Nicotibine is 300 mg voor een volwassen patiënt of 5 mg per kg. Nicobitine neemt men het best 's morgens in tijdens het ontbijt. Het geneesmiddel kan ontstekingen van de zenuwen veroorzaken. Het symptoom ervan is jeuk dat zich geleidelijk uit in pijn in de ledematen en voeten. De remedie daartegen is het toedienen van vitamine B6, 10 tot 50 mg per dag om de zenuwen te beschermen. De vitamine moet op een ander tijdstip ingenomen worden dan de Nicotibine. 

  Bij alcoholici en ouderen verhoogt Nicobitine de kans op hepatitis. Die kans verhoogt ook wanneer men gelijktijdig Rifadine inneemt. Dat is niet ongebruikelijk bij TBC.

  Wanneer men Rifadine inneemt dan doet man dat voor het ontbijt. Omdat voedsel de opname van Rifadine vertraagt. Eén inname per dag en voor het ontbijt is dus aangeraden. Wanneer men dit antibioticum neemt zal de urine rood kleuren. Ook zweet kan oranjerood gekleurd zijn. Wie contactlenzen draagt moet er rekening mee houden dat deze kunnen verkleuren. Dit komt door de uitscheiding van het antibioticum via het traanvocht. De verkleuring in onomkeerbaar. Door het gebruik van Rifadine kunnen andere geneesmiddelen sneller afgebroken worden. De werkzaamheid van die geneesmiddelen zal dan verminderen. Daar dient men rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de anticonceptiepil.

  Video: wat is tuberculose?

   

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco