TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Wat zijn vergevingsgezinde geneesmiddelen?

  GeneesmiddelenWanneer je geneesmiddelen inneemt en je slaat per ongeluk eens een inname over dan geeft dat meestal geen complicaties. Deze geneesmiddelen zijn vergevingsgezind, een keertje overslaan kan geen kwaad. Maar dat is niet zo voor alle geneesmiddelen!

  Therapietrouw

  Onder therapietrouw verstaat men het correct opvolgen van de instructies i.v.m. de inname die opgedragen zijn door de dokter of de apotheker. Het gaat over het aantal keer en het tijdstip wanneer je een bepaald geneesmiddel moet gebruiken. Wanneer we het geneesmiddel een keertje vergeten innemen dan heeft  dat meestal geen verdere gevolgen. De meeste geneesmiddelen vergeven ons deze vergetelheid. Maar bij sommige producten is het gebruik ervan aan een strikt schema onderworpen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het gebruik van een anticonceptiepil. Tussen twee innamen door mag er niet meer dan 36 uur verschil zitten. Sommige pillen, zoals Cerazette en Microlut, dienen zelfs steeds op hetzelfde uur ingenomen te worden om voldoende betrouwbaar te zijn.

  Geneesmiddel vergeten innemen kan levensbedreigend zijn

  Slordig omgaan met het gebruik van geneesmiddelen kan som levensbedreigend zijn. Voor patiënten die een hartzwakte hebben zijn plaspillen of diuretica erg belangrijk om het hart te ontlasten. Om maar een voorbeeld te geven: een dame van 78 jaar vergat één keer om 's morgens haar comprimé Lasix in te nemen. Door deze vergetelheid kreeg de vrouw dezelfde dag een hartfibrillatie. Dat is een levensbedreigende hartritmestoornis. Ze werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Waar een team een week lang voor haar leven vocht. De patiënte heeft het toen maar net overleefd. De kosten die verbonden waren aan het ziekenhuisverblijf en de revalidatie waren even groot als één jaar Lasix kopen voor 500 patiënten!

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco.