TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Verschillende vormen van geneesmiddelen

  Naargelang de toepassing van een geneesmiddel krijgen die een eigen vorm. Dat kan een bruistablet zijn, een crème of een capsule. We overlopen hier enkele vormen van geneesmiddelen met een woordje uitleg erbij.

  Bruistabletten

  Bruistablet gebruikenDeze moeten in een glas water gegooid worden waar ze al bruisend zullen oplossen. De taletten beginnen te bruisen door de toevoeging van bicarbonaat (bijvoorbeeld maagzout, natriumbicarbonaat) met een zuur (bijvoorbeeld wijnsteenzuur). Bruistabletten moeten droog bewaard worden om hun bruisende kracht te kunnen behouden. Bruistabletten kunnen grote hoeveelheden natrium bevatten. De hoeveelheid staat vermeld op de bijsluiter. Een inname van meer dan 500 mg per dag is te veel voor mensen met een zoutarm dieet. De apotheker kan je helpen bij het zoeken naar een ander preparaat.

  Comprimé

  Een comprimé is de meest voorkomende vorm van geneesmiddelen. Het wordt gemaakt door het samendrukken van poedermengsel onder zeer hoge druk (meer dan 2000 kg per cm²). Toch moeten ze gemakkelijk kunnen uiteenvallen in een vloeibaar fysiologisch milieu zoals het darmvocht. Een comprimé kan verschillende vormen hebben, soms met een gleuf in het midden om gemakkelijk te kunnen breken.

  Sublinguale comprimés

  Sublinguale comprimés worden onder de tong aangebracht. Men verkrijgt een snelle opname in het bloed via de bloedcirculatie in de mond. Dit is bijvoorbeeld het geval voor middelen bij hartkramp. Het geneesmiddel kan rechtstreeks naar het hart gaan en moet niet langs de lever passeren. 

  Capsules

  CapsulesCapsules bestaan uit twee dopjes, de basis en het deksel. Dit wordt opgevuld met het geneesmiddel in poedervorm. Uiteraard zijn deze capsules niet van plastic gemaakt maar wel uit gelatine. Gelatine kan gemaakt worden uit beenderen van runderen. De herkomst ervan wordt nauwkeurig nagetrokken i.v.m. het probleem van de gekkekoeienziekte bij runderen. Capsules kunnen ook gemaakt worden van zetmeel of zetmaalderivaten. Dan stelt zich uiteraard het probleem niet van BSE (Bovine Spongious Encephalopathia).

  Gel

  Gel bestaat vooral uit water, zo'n 95 tot 99%. Het overige zijn geneesmiddelen en hulpstoffen om het water in een gelvorm te kunnen aanbieden. Een gel heeft ook een koelend effect door de aanwezigheid van de grote hoeveelheid water. Het wrijft gemakkelijker in de huid dan een crème of zalf.

  Zalf

  Zalf is een vettig smeersel dat enkel voor uitwendig gebruik dient. Het heeft een overwegend dekkende functie. Om zalf in de huid in te wrijven is er meer tijd nodig dan bij het gebruik van een gel. Zalf kan, in tegenstelling tot een crème, niet afgewassen worden met water alleen.

  Crème

  Een crème is afwasbaar met water. In tegenstelling tot zalf.

  Pasta

  Pasta is een zalf waarvan minstens 20% uit vaste deeltjes bestaat. Bij het gebruik om wratten weg te werken wordt tot 30% salicylzuur vermengd in vaseline. Een pasta heeft over het algemeen een dekkende functie, zoals zinkoxidepasta bij luiereczeem.

  Dispersal

  Dispersal is een speciale vorm van tabletten of comprimés. Wanneer je ze in een glas water werpt dan vallen ze gemakkelijk uiteen. Over het algemeen lossen ze slechts gedeeltelijk op maar als het goed gemengd wordt met water dan kan het als een poeder doorgeslikt worden.

  Dragee

  Suikerbonen zijn de meest bekende vorm van dragees. Bij suikerbonen is de chocoladekern of amandelnoot met een laagje suiker en kleurstof omhuld. Bij geneesmiddelen bestaat die kern uit een comprimé. Deze wordt dan besproeid met een nevel waarin smaak- en kleurstoffen aanwezig zijn. Op deze manier ervaar je niet de slechte smaak van het geneesmiddel wanneer men het doorslikt.

  Emulsie

  Emulsie bestaat uit een mengsel van vet in water of water in vet. Het ziet er uit zoals melk. Melk is ook een mengsel van kleine vetdruppeltjes in water.

  Filmcoating

  Filmcoating is een dunne gladde laag die aangebracht is op een comprimé. Op deze manier glijd de comprimé gemakkelijker naar binnen bij het inslikken. Het zal ook niet zo snel blijven kleven aan de slokdarm en bijgevolg minder gemakkelijk beschadiging geven.

  Granulaten

  Granulaten zijn geneesmiddelen in de vorm van een korrel. De actieve producten worden vermengd met suiker of andere bindmiddelen en water.

  Lyotabs

  Lyotabs is een andere naam voor smelttabletten. Dit zijn gelyofiliseerde of gevriesdroogde tabletten (bijvoorbeeld Feldene Lyoutabs). Ze krijgen ook de naam 'Instant' mee (bijvoorbeeld Imodium of Motilium Instant). De tabletmassa wordt in vorm gebracht en het water in de massa wordt na bevriezen in het luchtledige verdampt. Eens de smelttabletten op de tong aangebracht zijn dan mengen ze zich met het speeksel. Ze kunnen niet gewoon uit de verpakking geduwd worden omdat ze te gemakkelijk breken. Ze worden immers niet geperst onder hoge druk zoals comprimés. Bij smelttabletten haal je de aluminiumfolie weg van de blister en brengt men ze dan onmiddelijk in de mond. Ze worden met water doorgespoeld.

  Pleisters

  De wetenschappelijke naam voor pleisters is Transdermaal Therapeutisch Systeem (TTS). Via de huid komt het geneesmiddel terecht in het bloed. Het moet dus niet passeren langs de lever voor het in de bloedcirculatie terechtkomt. Deze vorm van geneesmiddelen toedienen is heel geschikt voor als men continu een product moet toedienen. Het ontwikkelen van deze therapeutische pleisters vereist een speciale technologie en valt in de hogere prijsklasse.

  Suspensie

  De meeste siropen met antibiotica zijn suspensies die men in de apotheek bereid op het ogenblik van de bestelling. Suspensie bestaat uit vaste deeltjes in een vloeistof. Ze moeten goed geschud worden voor gebruik.

  Zetpillen

  ZetpilZetpillen zijn voor anaal gebruik. Bij een zetpil werd het geneesmiddel met een vetmassa of met een polymeer gemengd. De zetpil zal smelten bij lichaamstemperatuur. Zetpillen mogen dan ook niet bewaard worden bij hoge temperaturen of achtergelaten worden in de zon of de achterbank van de wagen. Zo vermijd je dat een zetpil smelt en weer vast wordt. Dit benadeeld de houdbaarheid.

  Hoe gebruik je een zetpil?

  Een zetpil is ook bekend onder de naam suppositoire. Wanneer je een zetpil bij jezelf insteekt dan ga je op de linkerzijde liggen en trek je het rechterbeen op. De zetpil wordt dan met de rechterhand anaal ingebracht en we plooien het been terug. Als je linkshandig bent doe je dit uiteraard omgekeerd. Wanneer de zetpil er terug uit floept kan je ze inbrengen met de stompe zijde eerst.

  Video:hoe een zetpil inbrengen bij jezelf?

  Zuigtabletten

  Zuigtabletten dienen om op te zuigen. Ze moeten in de mond aangebracht worden en hebben een ontsmettende of verzachtende functie. Een voorbeeld daarvan zijn keeltabletten. 

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco.