Inhoud van dit artikel:

  Zelfbevrediging

  Masturbatie of zelfbevrediging (zowel bij vrouwen als mannen) betekent het prikkelen en het bevredigen van de eigen sexuele behoefte. Vroeger was dit volslagen taboe, er werden verhalen verteld dat je er doof en blind van kon worden, niets is minder waar dan deze verzinsels. Masturberen is volledig onschadelijk voor de gezondheid, je wordt er dus niet ziek van. 

  Dit verschijnsel is al vanaf jonge leeftijd merkbaar, het is een normale uiting van de sexuele ontwikkeling bij jongens en meisjes. Tussen de leeftijd van 6 tot 12 jaar komt masturbatie niet veel voor maar kan wel heel sterk toenemen in de puberteit.

  Zelfbevrediging bij mannen gebeurt meestal door het heen en weer schuiven van de voorhuid van de penis. Vrouwen masturberen door het prikkelen van zowel de clitoris als de schede, eventueel via het gebruik van een dildo.

  Masturberen is een komt voor tot op hoge leeftijd bij zowel mannen als vrouwen en is een volstrekt normaal verschijnsel dat geen enkele ziekte of andere afwijking kan veroorzaken.

  Sommige vrouwen hebben moeilijkheden bij het klaarkomen, dit noemt men anorgasmie, men kan wel het klaarkomen gaan bevorderen door het gebruik van een speciale stimulerende gel . Bij mannen komt dit verschijnsel heel weinig voor, integendeel zelfs, mannen zullen sneller geneigd zijn om te vlug klaar te komen waardoor de vrouw minder plezier beleefd aan sex met haar partner. Het uitstellen van de zaadlozing bij de man komt de sexuele relatie zeker ten goede indien men veel te snel klaarkomt. In de handel zijn middelen te verkrijgen waardoor het voor de man mogelijk is om zijn ejaculatie te vertragen zoals een speciale vertragende gel waardoor het klaarkomen een tijdje kan uitgesteld worden.